AllesKanker voorkomenOorzaken kanker

Stop met roken, weer longkanker en andere ziekten uit je leven!

sigaret-opstekenHet is geen geheim dat de grootste boosdoener om ziek te worden en om zelfs voortijdig te sterven roken is. Roken zorgt er nu eenmaal voor dat de kans op longkanker een stuk hoger wordt. Ook andere ziekten en andere soorten kanker kunnen voortkomen uit teveel roken. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, een verminderde vruchtbaarheid en ook diabetes.
Op een dag ga je als roker naar de dokter met een klacht en dan komt als donderslag bij een heldere hemel, dat je verder onderzocht moet worden. Je wordt verder onderzocht om te ontdekken, dat je longkanker hebt, hart- en vaatziekten of een andere nare ziekte. Je hele leven staat plotsklaps op de kop en je moet je levensstijl veranderen.

Het klinkt niet prettig, maar zo vergaat het wel veel rokers. Zorg dat jij niet bij deze groep mensen hoort en stop vandaag nog met roken.

 

Wat roken met je lichaam kan doen!

Je lichaam heeft zwaar te lijden als je rookt. Hier volgen een drietal belangrijke feiten welke je motiveren om nog vandaag te stoppen:

  1. Grofweg een derde van alle mensen die sterven aan kanker hebben dit te danken aan het feit dat ze rookten.
  2. Een kwart van alle rokers sterven voordat ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben behaald.
  3. De helft van alle mensen die roken sterven aan de gevolgen van roken.

longen-van-roker-vs-niet-rokerEr zijn ook een groot aantal soorten kanker waar men last van kan krijgen. Roken vergroot de kans op alvleeskanker, baarmoederhalskanker, blaaskanker, borstkanker, darmkanker, leverkanker, longkanker, maagkanker, nierkanker, tumoren in hoofd- en halsgebied (denk aan de keel, het strottenhoofd, de mond en de slokdarm).
Natuurlijk speelt het een grote rol hoeveel sigaretten je gerookt hebt en ook hoeveel jaren je dit hebt volgehouden.  Een keer een sigaret opsteken in je jonge jaren om te ontdekken wat roken is, is natuurlijk niet zo dodelijk als wanneer je jouw leven lang iedere dag een pakje sigaretten hebt gerookt. Of misschien rook je wel sigaren of een pijp.

 

De oorzaken van longkanker

Natuurlijk is de kans op longkanker het grootste als je veel rookt. Het kan echter ook voorkomen bij mensen welke nooit gerookt hebben. Hier verwacht men dat het aan een spontane verandering van de tumor ligt.
Roken is natuurlijk de grootste boosdoener van longkanker. Er ontstaan prikkels in je lichaam en er ontstaat een verandering van het genetische materiaal in de longcellen. Hierdoor gaan de cellen in de longen ontsporen. Helaas is het voor het lichaam niet mogelijk om deze ontspoorde cellen op te ruimen. Hierdoor kan een kankercel veel gemakkelijker zijn gang gaan. Via de lymfeklieren en ook via de bloedbaan zorgt de longkanker voor uitzaaiingen in het hele lichaam.

 

Enkele belangrijke getallen over longkanker

longkanker-fotoGraag geven we je een overzicht van statistieken, getallen en cijfers rondom longkanker. Ze zijn afkomstig van het IKNKL (cijfersoverkanker.nl) van 2010 en van de wereldgezondheid organisatie.

  • Longkanker is de vierde vorm van kanker welke het meeste voorkomt. Er zijn meer dan 11.000 gevallen bekend waarvan 65% bij mannen en 35% bij vrouwen is vastgesteld.
  • Longkanker is ook de meest dodelijke vorm van kanker. En ieder jaar gaan er steeds meer mensen dood aan longkanker. Er gaan meer mensen dood aan longkanker da aan darmkanker en borstkanker samen. Jaarlijks zijn het 10.000 mensen welke overlijden aan longkanker.
  • Ongeveer de helft van alle mensen die longkanker krijgen zijn 60 tot 75 jaar.
  • Het zijn ongeveer 1 op de 15 mannen, die longkanker krijgen en 1 op de 25 vrouwen. Mannen lopen dus een verhoogd risico.
  • De helft van iedereen die rookt overlijdt aan de gevolgen van het roken.

Het zijn schrikbarende cijfers. Het is echter belangrijk om jezelf bewust te maken van de gevolgen van roken. Ook zal het je motiveren om minder te gaan roken of om zelfs te stoppen. Stoppen met roken is natuurlijk het beste.

 

Pas op: Meeroken is ook ongezond

meeroken-met-rokerVeel niet-rokers komen vaak in contact met tabaksrook, door mee te roken met anderen. Ook dan moet je oppassen. De kans op longkanker is dan namelijk twintig procent hoger. Ook de kans op borstkanker is een stuk hoger.

Vooral voor jonge kinderen is het slecht om mee te roken.  Eigenlijk hebben ze er het meeste last van. Ze hebben vaak een slechtere longfunctie en ook meer last van de luchtwegen. Ook het melkgebit is vaak een stuk slechter dan leeftijdsgenoten welke niet meeroken.

Zelfs baby’s van rokende moeders hebben kans op een lager gewicht bij de geboorte en een hogere kans op een vroeggeboorte. Zelfs miskraam gebeurt vaker bij rokende moeders dan niet rokende moeders.

 

Stoppen met roken

stoppen-met-rokenAls je gaat stoppen met roken dan zal een gezonder leven gaan leiden. De kansen op longkanker en andere ziekten zullen een stuk lager worden. Ook zal je veel meer energie hebben. Hier wordt je zelf blij van, maar je partner natuurlijk ook. Ook kun je veel beter proeven en ruiken van wat je eet en drinkt. Daarnaast zal je er een stuk beter uitzien! En natuurlijk is het ook mogelijk om te gaan sparen voor een mooie vakantie, aangezien je veel geld  bespaart door geen sigaretten of sigaren meer te kopen.  Er zijn volop redenen om te stoppen met roken. Klamp jezelf hieraan vast als je (weer) een poging gaat wagen om te stoppen met roken. Zoek eventueel hulp om te slagen! Er zijn duizenden rokers die graag willen stoppen en hierin niet slagen. Zorg dat jij bij de winnaars hoort en die sigaret voor eens en altijd uitdrukt.

 

Inspiratie voor het stoppen met roken

Lees het boek ‘motiveren kun je leren’ van Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Het helpt je op een zeer goede manier om te gaanstoppen met roken.

Ook kun je de scheurkalender ‘Nederland stopt met roken’ bestellen om iedere dag een leuk weetje of een tip te lezen als je stopt met roken. Je kunt het bestellen via de site Nederlandstopt.nu.