AllesOorzaken kanker

Wat zonnen met je lichaam doet! 7 Tips om huidkanker te voorkomen

Zonnen, lekker bruin worden en huidkanker krijgen op een zomers namiddag!

vlekken-huid-door-zonHet is heerlijk om in de zomer lekker in de zon te gaan liggen. Even heerlijk dat zonnetje op de huid voelen en om wat bij te kleuren. Iedereen houdt ervan om lekker bruin te worden. Is het echter ook goed voor je gezondheid? En wat is nu eigenlijk het verband tussen de zon en kanker? Heb je al huidvlekjes waar je je zorgen over maakt? En wat kun je nu eigenlijk doen om jezelf en je kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon? En wat is het verband tussen zonnen en huidkanker?
Het zijn enkele vragen welke we met je zullen bespreken in dit artikel.

 

Zonnen en huidkanker

bakken-in-de-zonSteeds meer mensen zijn in de twintigste eeuw gaan zonnen. Er was meer tijd om te zonnen, iedereen houdt van bruinere mensen en ook gingen steeds meer mensen naar de zon op vakantie. Het effect van zonnen op je lichaam was nog niet zo goed bekend als nu. Zonnen kan immers huidkanker veroorzaken. Zonnen is zelfs de nummer een oorzaak van huidkanker. Het aantal gevallen huidkanker is door het zonnen ook sterk toegenomen.

Negen van de honderd huidkankers zijn de zogenoemde melanomen. Ze komen dus minder vaak voor, maar weet dat ze wel veel ernstiger zijn. Er is een verband tussen het aantal keren dat iemand in de zon verbrand en ook van het ontstaan van melanomen.

Het is mogelijk om tal van maatregelen te nemen om jezelf tegen de zon en de schadelijke effecten van de zon te beschermen. Vooral voor kinderen onder de zestien jaar is het belangrijk om de huid goed te beschermen. Het risico om te verbranden is nu eenmaal een stuk hoger dan wanneer je wat ouder bent.

 

Hoe herken je een risicovlek op je huid?

huidkanker-herkennenHet is goed om bij melanomen om direct in te grijpen. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om snel te handelen en om de huid te controleren. Het is dus goed om te weten hoe u ze kunt herkennen.

Een risicovlek is te herkennen door de ABCDE regel toe te passen. Stel een risicovlek vast op basis van de onderstaande regels.

 • A voor Asymmetry: als er een lijn door het midden van de vlek getrokken wordt ontstaan er aan beide zijden ongelijke helften.
 • B voor Border: Er is een rand of een verhoging of inkeping te zien.
 • C voor Color: Er zijn verschillende kleuren bruin, zwart, rood, wit en roze te zien.
 • D voor Diameter: De vlek is groter dan zes millimeter.
 • E voor Evolution: De grote verandert of de kleuren veranderen. Ook kan er een ontsteking ontstaan, een rode rand, jeuk, bloedingen en pijn. Ga direct naar een dokter om het te laten controleren.

Als een van de factoren voor een risicovlek van toepassing is, dan dient u voor verder onderzoek naar een arts te gaan.

 

Zeven tips om huidkanker te voorkomen bij het zonnen

7-tipsEr zijn tal van manieren om te zonnen en te voorkomen dat u verbrand of huidkanker krijgt. Graag bespreken we hieronder  zeven tips.

 1. Voorkom huidkanker door jezelf niet intensief bloot te stellen aan de zon. Ga niet tussen elf en drie uur in de zon, omdat de uv-straling dan het grootste is.
 2. Gebruik een beschermende zonnecrème met de hoogst mogelijke beschermingsfactor. Smeer jezelf een kwartier voordat je gaat zonnen goed in. Vergeet geen lichaamsdelen en smeer je ook na twee uur opnieuw in. Gebruik volop zonnecrème en wees er niet te zuinig mee om zo huidkanker te voorkomen.
 3. Weet welk huidtype je hebt en houdt er rekening mee. Vooral mensen met huidtype een en twee moeten oppassen bij het zonnen om een huidkanker te krijgen.
  Huidtype één is een zeer lichte huid bij iemand die rossig of lichtblond haar heeft en sproeten of lichte ogen.
  Huidtype twee komt voor bij mensen met een lichte huid, lichte ogen en goudblond haar.
 4. Ken het weer! Door te luisteren naar het weerbericht is het mogelijk om rekening te houden met de sterkte van de uv-stralen. Ook kun je horen of het gaat onweren of niet. Je kunt zo met een fijner gevoel gaan zonnen.
 5. Draag beschermende kleding om jezelf minder bloot te stellen aan de zon.
 6. Ondanks volop zonnecrème met de hoogste factor kun je verbranden en huidkanker krijgen. Als je heel lang in de zon blijft liggen dan blijft het risico bestaan dat je gaat verbranden. Hierdoor kunnen er melanomen ontstaan. Het is dus beter om ook een plekje in de schaduw op te zoeken.
 7. Draag een goede zonnebril. Je ziet er niet alleen een stuk leuker uit, maar helpt ook je ogen te beschermen tegen de uv-stralen. Het is belangrijk om je ogen goed te beschermen bij het zonnen en tegen de zon.

Ook als je op wintersport gaat is het goed om aan de bovenstaande tips te denken! Niet alleen in de zomer kun je namelijk verbranden en huidkanker krijgen.

 

Zonnen en kinderen! Opletten!

kinderen-in-de-zonHet is goed om te weten dat de grootste beschadigingen van de huid door het zonnen in de kindertijd ontstaan. Het is daarom belangrijk om je kinderen te beschermen tegen het zonnen en ook om ze bewust te maken van het belang om huidkanker te voorkomen. Leer ze de juiste maatregels te laten nemen om zichzelf te beschermen tegen zonnen.

Vooral kinderen met het huidtype een en twee, welke hierboven besproken zijn, is het belangrijk om volop zonnecrème te gebruiken.  Een baby tot een jaar oud zal je natuurlijk niet blootstellen aan de zon. Peuters kunnen al wat beter tegen de zon. Het is echter goed o ze met de juiste kleding en zonnecrème te beschermen. Laat ze ook niet in de felle zon spelen tussen elf en drie uur.

Enkele maatregelen om je kind goed te beschermen tegen de zon en de gevolgen (zoals huidkanker) van de zon:

 • Trek je kind beschermende kleding aan. Denk hierbij aan een shirt met lange mouwen, een hoedje en ook een leuke zonnebril.
 • Laat je kind in de schaduw spelen.
 • Smeer je kind iedere twee uur in met zonnebrand met een hoge factor.
 • Als je kind uit het water komt dan dien je hem of haar direct af te drogen. Een natte huid is veel gevoeliger voor de zon. Waterdruppels werken als vergrootglazen en zorgen dus voor een versterkend effect van de zon. Uiteraard ook direct weer insmeren met zonnebrand!

Het klinkt misschien soms iets teveel van het goede. Zonnen is echter gevaarlijk en zoals al aangegeven een van de grootste oorzaken van huidkanker. Voorkomen is beter dan genezen! Tref dus de juiste maatregelen bi het zonnen.