AllesOver kanker

Wat is kinderkanker

Wat is Kinderkanker? Kinderkanker is een verzamelnaam voor de meest voorkomende kankersoorten die bij kinderen voorkomen.

Kankersoorten die onder kinderkanker vallen zijn:

 • Leukemie
 • Hersentumor
 • Lymfoom en lymfeklierkanker
 • Neuroblastoom
 • Niertumor
 • Levertumor
 • Tumor van de weke delen
 • Kiemceltumor
 • Retinoblastoom
 • Bottumor
 • Fanconi Anemie

 

Op deze pagina kun je over meer kankersoorten lezen.

 

Leukemie

Leukemie staat bovenaan de lijst omdat dit ook de meest voorkomende kankervorm is bij kinderkanker. Leukemie is weer een verzamelnaam voor bloedkanker. Bij bloedkanker is er een verstoring van de witte bloedcellen. Witte bloedcellen beschermen ons tegen ziekten. Daarbij verdringen de witte bloedcellen de rode bloedcellen waardoor het zuurstoftransport in het bloed afneemt. Tevens kan dit bloedarmoede veroorzaken. Leukemie kan ontstaan vanuit het beenmerg of de lymfe.

leukemie bloedkanker

Oorzaken kinderkanker

Oorzaken van Leukemie en andere soorten kanker kunnen te maken hebben met radioactieve straling, chemische stoffen zoals pesticiden en genetische aanleg.

Tevens is bekend dat er vroeger medicijnen bestonden waaronder DES (diëthylstilbestrol) welke er toe hebben geleidt dat vrouwen onvruchtbaar werden of kinderen voortbrachten met Leukemie. Het DES medicijn is tussen 1947 en 1976 verstrekt aan zwangere vrouwen. Kinderen en kleinkinderen kunnen dus de gevolgen van dit medicijn ondervinden. Medicatie zou dus een rol kunnen spelen bij de oorzaak bij kinderenkanker.

Behandeling kinderkanker

bestraling-kinderkankerKinderkanker wordt behandeld door te opereren, met bestraling en met medicijnen (chemokuur). Hoe lang het duurt voordat de kanker geneest is soms moeilijk te zeggen. Soms kan de patiënt binnen een aantal dagen duren maar soms ook ruim een jaar. Echter kan in een later stadium of op een latere leeftijd blijken dat er orgaanschade is opgetreden door de medicatie. De medicatie maakt namelijk niet alleen kankercellen kapot maar ook gezonde cellen. Omdat het lichaam en de organen uit cellen bestaan worden dus ook de organen beschadigd door de behandeling.

Gevolgen kinderkanker

Kinderen die genezen zijn van Kinderkanker kunnen later nog een 2de soort kanker ontwikkelen daarnaast kunnen zijn later last krijgen van problemen met botontkalking, het gehoor, het gebit, de mond, het hart, de hormoonhuishouding, de huid, de lever, de longen, de milt, neurologische problemen (hersenen, ruggenmerg, zenuwen en spieren), de nieren, de ogen en de vruchtbaarheid.  Daarnaast neemt de kans op overgewicht en vermoeidheid toe. Ook kunnen patiënten op later leeftijd psychosociale problemen ontwikkelen waarbij gevoelens en gedachten een rol spelen.

Vruhtbaarheid

eierstok-kankerTweederde van de vrouwen die vroeger kinderkanker heeft gehad lukt het om binnen 1 jaar een zwanger te worden. Vrouwen die vroeger zijn behandeld met chemotherapie welke alkylerende stoffen bevatte en vrouwen die op de buik of bekken zijn bestraald hebben een veel kleinere kans om zwanger te worden.

Neurologische problemen

Neurologische problemen zijn zaken die te maken hebben met de ziekte van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Ook vallen spierziekten hieronder. Een neuroloog behandeld zeer uiteenlopende klachten waaronder slaapstoornissen, duizeligheid, geheugen-, taal- en spraakstoornissen, spierziekten, verlammingsverschijnselen, de ziekte van Parkinson, epilepsie, dementie, rug- en nekhernia en hersenletsel.

Psychosociale problemen

Psychosociale problemen hebben te maken met gedachten en gevoelens die te maken hebben met anderen. Hierbij spelen angst en boosheid een rol. Deze kunnen vaak weer tot lichamelijke klachten leiden zoals slecht slapen, hoofdpijn of hartkloppingen. Dit kan vervolgens weer stress en spanning met zich meebrengen.

Bloedvaten verouderen sneller

veroudering-bloedvaten-bij-kankerVolwassenen die vroeger kinderkanker hebben gehad krijgen te maken met sneller verouderende bloedvaten. Niet alleen rond het bestralingsgebied verouderen de bloedvaten maar ook buiten dit gebied. Tevens heeft de chemokuur hier effect op. Dit is aangetoond door de Medische Oncologie van het UMCG en de Vasculaire Geneeskunde welke tevens is gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology. De sneller verouderende bloedvaten gaan gepaard met een verdikking aan de binnenkant van het bloedvat. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk. Patiënten moeten gecontroleerd worden op overgewicht, een verhoogd cholesterol en suikerziekte.

Meest dodelijke ziekte

Kinderkanker is de meest dodelijke ziekte onder kinderen. Dit geldt voor heel Europa.

Kans van slagen

Gelukkig is kinderkanker vaak goed te genezen bij kinderen. Bij 75% van de kankergevallen is kanker te genezen.