AllesOver kanker

Wat is darmkanker

darmen-in-de-buikJe hebt vast wel eens gehoord van darmkanker, een van de vele vormen van kanker. Bij deze vorm begint het vaak met een poliep. Dit is een bultje in de wand van je dikke darm. Met name bij mensen vanaf 55 jaar en ouder komen poliepen vrij veel voor. Een andere naam voor darmkanker is ‘colorectale kanker’. Deze term wordt in de medische wereld vaak gebruikt. Het gaat hierbij over een verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). Bij darmkanker is het begin meestal afkomstig van een poliep. Vaak zijn deze poliepen goedaardig en deze zullen dat ook blijven. Maar er zijn ook poliepen die op den duur uit kunnen  groeien tot een kwaadaardige tumor, dit noemen we dan darmkanker. Het is zelfs mogelijk dat na een tijdje een tumor zich uit gaat zaaien via de lymfeklieren of de bloedbaan.

 

Ontstaan van darmkanker

poliep-in-darmenHet is niet zo dat je ineens last hebt van darmkanker. Het start met een poliep. Als deze goedaardig zijn, dan spreken we niet over kanker. Maar als ze uitgroeien tot darmkanker, dan is het wel belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Meestal kun je poliepen goed herkennen en behandelen. Meestal worden deze verwijderd tijdens een inwendig kijkonderzoek (ook wel coloscopie genoemd). Vanaf het moment dat deze poliepen zijn verwijderd kunnen deze zich niet meer ontwikkelen tot darmkanker. Daardoor kan deze vorm van kanker in bepaalde gevallen voorkomen worden.

 

Darmkanker behandelen

Op het moment dat er is vastgesteld dat je te maken hebt met darmkanker, dan is behandeling noodzakelijk. Maar de behandeling hangt af van het stadium waarin de darmkanker zich bevindt. Ook heeft het te maken met jouw gezondheid. De eerste behandeling is meestal een operatie waarbij een stuk van de dikke darm wordt verwijderd. Vaak is er wel een chemotherapie nodig om het geheel aan te vullen.

 

Hoeveel kans heb je om darmkanker te krijgen?

Helaas komt darmkanker vaak voor. Het is een ernstige ziekte en bij iedere 100 mensen zullen 4-5 mensen helaas te maken krijgen met darmkanker. In 2011 was huidkanker de meest  gediagnosticeerde vorm van kanker in Nederland. Daarna komt borstkanker het meeste voor en daarna dikkedarmkanker. Als je naar een leeftijd gaat kijken vanaf 55 jaar dan is de grootste kans aanwezig om te overlijden aan darmkanker voor mannen 2% en voor vrouwen 1,5%.

 

Risicofactoren darmkanker

Bij darmkanker is de leeftijd een belangrijke risicofactor. 90 van de 100 mensen zijn bij darmkanker 55 jaar of al ouder. Er zijn ook andere factoren die van invloed zijn of iemand wel of geen darmkanker kan krijgen. Er wordt daarbij gekeken naar de aanwezigheid van de poliepen en als iemand in de familie is overleden aan darmkanker is de kans om er mee te maken te krijgen ook groter. Ook wanneer darmkanker is gevonden bij een naaste familielid voor het 50ste levensjaar moet je goed opletten want dan heb je een grotere kans om het zelf te krijgen. Er zijn altijd mensen die een extra controle krijgen om vast te stellen of dat zij darmkanker krijgen. Dit wordt gedaan wanneer deze vorm van kanker in de familie voorkomt. Bij deze controle vindt er meestal een inwendig kijkonderzoek (coloscopie) plaats. Wanneer je hier ook mee te maken hebt, dan kun je ook met je arts overleggen om te vragen wat er bij jou gedaan kan worden om het in de gaten te houden.

 

Kanker in de familie

Meestal is darmkanker niet erfelijk. Bij een deel van de mensen met darmkanker, bij 5-10% is de oorzaak erfelijk. Maar wanneer iemand op jongere leeftijd darmkanker heeft in je familie, is het wel van belang dat je het in de gaten blijft houden en je regelmatig laat controleren. Mocht je er dan ook mee te maken krijgen, dan kan er op tijd behandeld worden. Op het moment dat meerdere mensen in je familie darmkanker hebben (gehad), dan kan de erfelijkheid een rol spelen. Op het moment dat je ongerust bent kun je altijd met een arts overleggen. De kans dat je er mee te maken krijgt is groter wanneer minimaal drie familieleden darmkanker hebben gehad, in twee generaties achter elkaar. Daarbij gaat het er over dat minimaal één van hen je vader, moeder, kind, broer of zus is. Maar ook wanneer darmkanker en baarmoederkanker in de familie voorkomt is het risico groter net als wanneer bij minimaal een naast familielid voor het 50e levensjaar darmkanker is ontdekt. Ook wanneer er bij minimaal een naast familielid voor het 50e levensjaar baarmoederkanker is ontdekt, dien je het goed in de gaten te houden.

 

Klachten darmkanker

Er zijn klachten die er op kunnen wijzen dat je met darmkanker te maken hebt. Daarbij kun je denken aan veranderde ontlasting (dunner, dikker, vaker of minder vaak naar de wc moeten), bloed en/of slijm bij de ontlasting, je valt ineens af of je hebt minder zin in eten. Deze klachten kun je het beste met je arts bespreken, zeker wanneer je 50 jaar bent of ouder. De huisarts zal dan de keuze maken of dat er een darmonderzoek nodig is. Momenteel kunnen mensen van 55 jaar tot en met 75 jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Als het op tijd wordt ontdekt is het goed te behandelen. Er zijn een aantal klachten die op darmkanker kunnen wijzen. Het gaat daarbij vaak over veel voorkomende klachten zoals een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het ontlastingspatroon, waarbij je kunt denken aan verstopping (constipatie) of diarree, maar een klacht die ook voorkomt is bloed in de ontlasting. Dit kan wijzen op darmkanker, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Wanneer je hier last van hebt is het sowieso verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Het kan dan verder uit worden gezocht en mocht er sprake zijn van darmkanker, dan kan de behandeling worden gestart.