AllesOorzaken kanker

Voedsel oorzaak van kanker

Gezond eten is een gezond leven.

Verbrand voedsel opeten

geroosterd broodBakken, braden en BBQ

Het eten van aangebrand en verbrand voedsel vergroot de kans op kanker. Hierbij is het voedsel zwart gekleurd en verkoold. PAK is de afkorting voor Polycyclische aromatische koolwaterstoffen. PAK ontstaat bij een onvolledige verbranding van stoffen welke koolstof bevatten. Koolstof komt o.a. voor in vlees. Bij het afbreken van PAK in het lichaam onstaan diolen welke het DNA in de cellen kan aantasten. Hierdoor raken cellen beschadigd en kunnen er kankercellen ontstaan. Lees meer over DNA en kankercellen.

Frituren

Ververs regelmatig de frituurolie. Donkere of bijna zwarte frituurolie kan kankerverwekkend zijn. De olie is dan verzadigd van aangebrande etensresten. Dit is vergelijkbaar met verbrand eten.

Frituurvet is slecht omdat er veel transvetten in zitten. Transvetten zijn moeilijk af te breken door het lichaam. Gefrituurde patat kan voor maagproblemen en eczeem zorgen. Het beste kan in olijfolie worden gefrituurd.

Groenten rauw eten

verse groentenOnbewerkt voedsel is het beste voor het lichaam. Door voeding te verhitten en te koken gaan de cellen in het voedsel welke juist de gezonde stoffen zoals vitamines en mineralen bevatten kapot. In sommige gevallen kunnen er nieuwe chemische verbindingen ontstaan door voedsel te verhitten.

De meeste groenten kun je prima rauw eten.

Vlees en kanker

legbatterijBekend is dat dieren in kleine hokjes worden gehouden en ze vervolgens snel vet te mesten. Niet alleen hun voeding is aangepast en gemodificeerd maar ook krijgen ze antibiotica en andere medicijnen toegediend om gezond te blijven. Het vlees wat je dus in de supermarkt aantreft bevat sporen van medicatie. De Nederlandse overheid houdt toezicht op de dosis van deze medicatie. Tot een bepaalde grens is het toegestaan voor consumptie. Kortom krijg je allerlei medicijnen en effecten van gemanipuleerd voedsel binnen als je dit vlees eet. De ESBL bacterie is inmiddels resistent geworden voor antibiotica en blijft ook achter in het vlees. Eet daarom biologisch vlees. Niet alleen zijn de dieren humaner behandeld maar zit het vlees lang niet zo vol met foute stoffen.

Vis

zieke vissenEen hoop vis komt uit kweekvijvers. Denk bijvoorbeeld aan zalm. In de meeste kweekvijvers zitten er heel veel vissen op elkaar wat meer productie oplevert. Bij zalmen is dit gemiddeld 27 zalmen in een badkuip. De uitwerpselen komen op de bodem wat een broeihaard vormt voor allerlei ziektes. Om de ziektes weer te bestrijden en de vissen gezond te houden krijgen ze vervolgens weer medicijnen en worden er bepaalde gifstoffen losgelaten in het water om de bacteriën en parasieten te doden. Vis is dus minder gezond dan je denkt.

E nummers

E nummers zijn hulpstoffen en additieven om het voedsel er beter uit te laten zien, beter te laten smaken en langer houdbaar te maken. Deze E nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurd in een bepaalde hoeveelheid (dosis). Fabrikanten mogen dus een bepaalde maximale hoeveel in hun product gebruiken zonder dat het direct risico’s met zich meebrengt.

Een aantal E nummers zijn niet op basis van natuurlijke ingrediënten maar op basis van synthetische chemische stoffen. Kunstmatig bewerkt dus met chemicaliën.

E nummers zijn gegroepeerd.

 • E100-E180 zijn kleurstoffen om voeding een andere kleur te geven.
 • E200-E252 zijn bewaarmiddelen waardoor voedsel langer houdbaar is.
 • E260-E297 en E322-E385 zijn voedingszuren om de smaak van voedsel aan te passen.
 • E400-E495 zijn emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen. Deze E nummers worden gebruikt om de structuur van voedsel aan te passen.
 • E500-E585 zijn zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. Deze zijn voor de zuurheid te regelen en de structuur.
 • E620-E650 zijn smaakversterkers. Deze geven meer smaak aan het eten.
 • E900-E914 zijn glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
 • E920-E928 zijn meelverbeteraars.
 • E938-E949 zijn verpakkingsgassen.
 • E950-E967 zijn zoetstoffen.
 • E1000-E1520 zijn overige hulpstoffen.

E nummers welke als gezond zijn bestempeld zijn: E250, E320, E621, E950 en E951.

E951 is aspartaam. Aspartaam is vaak in het nieuws en is een stof welke als suikervervanger wordt gebruikt in light producten. Aspartaam is een zoetmaker en heeft een chemische samenstelling. Als je te veel van deze stof binnen krijgt kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, troebel zicht, epileptische aanvallen, buikpijn, slapeloosheid en spierpijn. Ook wordt aspartaam in verband gebracht met kanker.

Als na bepaalde onderzoeken blijkt dat bepaalde E nummers toch voor schadelijke gevolgen en effecten zorgen dan worden ze uit de lijst goedgekeurde E nummers verwijderd. Voorkomen is beter dan genezen en E nummers vermijden kan zeker geen kwaad. Aangezien de oorzaken van de meeste kanker soorten nog steeds onduidelijk is kunnen de E nummers beter gemeden worden. In het verleden is het vaker voorgekomen dat fabrikanten bepaalde E nummers gebruikte welke wel degelijk kankerverwekkend waren.