AllesOver kanker

Symptomen Kanker

Er bestaan vele soorten kanker. Elke soort van kanker kan weer andere symptomen met zich meebrengen. In de voorfase merk je vaak helemaal niets en zijn er geen zichtbare of voelbare symptomen.

Klachten bij kanker

Veel voorkomende klachten bij kanker bespreken we hieronder. Indien er klachten blijven aanhouden die langer duren dat 4 weken is een doktersbezoek altijd verstandig. Ga liever eerder naar de huisarts. Vaak kan een tijdige diagnose en behandeling u sneller doen genezen. Vooral bij kanker wat een snel groeiende ziekte kan zijn, kunt u er beter op tijd bij wezen om eventuele uitzaaiingen te voorkomen.

Bij kanker is er sprake van een tumor wat een opeenhoping is van kankercellen. Dit veroorzaakt vaak druk op andere organen, bloedvaten of zenuwen waardoor er klachten op kunnen treden.

Kankersoorten met eigen symptomen

Bepaalde kankersoorten hebben eigen symptomen. In geval van uitzaaiingen kunnen er meerdere klachten optreden omdat er op meerdere plaatsen kanker zit. Hierdoor zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat je bloed ophoest terwijl je leverkanker hebt. Leverkankercellen die uitgezaaid zijn en in de longen terecht zijn gekomen kunnen dus voor dit symptoom zorgen. Vooralsnog gaat het dan om leverkanker. Uiteraard kan longkanker zelf dezelfde symptomen met zich meebrengen.

Veel voorkomende symptomen bij kanker

Hieronder zijn veel voorkomende soorten kanker terug te lezen:

Longkanker

longkankerBlijvende hoest (prikkelhoest die niet over gaat), heesheid, bloed ophoesten (bloed in opgehoest slijm), kortademig (snel adem te kort), vaak longontsteking, zeurende pijn op de borst, fluitend geluid bij het ademen. Dit kan gepaard gaan met gewichtsverlies, een verminderde eetlust, hoofdpijn en sufheid. Deze symptomen horen bij longkanker.

 

Keelkanker

keelkanker-onderzoekNet als longkanker zijn er bij keelkanker een aantal gelijksoortige symptomen zoals hoesten, heesheid, keelpijn en gewichtsverlies. Daarnaast brengt keelkanker de symptomen oorpijn en moeilijk slikken met zich mee. In sommige gevallen kan er ook een knobbeltje of zweertje worden waargenomen in de mond of keel die niet weggaat. Ga naar de huisarts met een of meerdere van deze symptomen als deze aanhouden. Dit zijn symptomen van keelkanker. Uiteraard kan het ook iets anders onschuldigs zijn maar laat dat de arts diagnosticeren.

 

Huidkanker

huidkankerHuidkanker is een veel voorkomende vorm van kanker. Huidkanker kan overal op het lichaam voorkomen maar de meest voorkomende plek is op het hoofd. Symptomen van huidkanker zijn een glazig knobbeltje waarin bloedvaatjes zichtbaar zijn wat soms ook op een zweertje lijkt waar een korstje op kan zitten. Eczeemplekjes die groter worden, bultjes of bobbels, moedervlekken die groter of donkerder worden, jeuk aan moedervlek, bloedende moedervlek, een schilferend plekje op de huid, ruwe huid wat op een eczeemplek of wrat lijkt kunnen allemaal symptomen zijn van huidkanker. Laat dit als u het niet vertrouwd controleren door een arts.

 

Baarmoederhalskanker

baarmoederhalskankerBaarmoederhalskanker is een veel voorkomende vorm van kanker waardoor 300 vrouwen per jaar sterven. Symptomen van baarmoederhalskanker zijn:

Bloedverlies of afscheiding via de vagina wat voor kan komen tijdens of na het vrijen, tussen 2 menstruatie perioden i, bloedverlies na de overgang of ongewone en een onaangenaam ruikende afscheiding welke een bruinige kleur kan hebben. In een later stadium komen er pijnklachten. De pijn doet zich dan vaak voor in de lage rug maar kan ook tijdens het vrijen plaatsvinden of tijdens het plassen. Neem deze klachten dus serieus en overweeg een dokter.

 

Knobbeltjes

oksel-knobbeltje-kankerKnobbeltjes onder de huid of verdikkingen op diverse plekken op het lichaam kan ook op kanker wijzen. Deze kan o.a. voorkomen op de borsten, zaadballen, oksels, hals, lies of ergens anders. Dit kunnen symptomen zijn voor borstkanker, zaadbalkanker en lymfeklierkanker. In een hoop gevallen worden de bobbeltjes niet als pijnlijk ervaren.

 

Darmkanker

darmkankerDarmkanker vindt vaak plaats in de dikkedarm. Dit wordt ook wel dikkedarmkanker genoemd. De symptomen die hierbij horen is een afwijkend ontlastingatroon waarbij bloed en/of slijm in de ontlasting terecht kunnen komen. Ook klachten zoals aanhoudende diaree kunnen mogelijk zijn.

Bekende symptomen zijn een ongemakkelijk gevoel in de buik, krampen en een opgeblazen gevoel. Vermoeidheid welke constant aanwezig is kan ook samen met bovengenoemde klachten een symptoom zijn. Bij een tijdige diagnose kan darmkanker vaak goed en volledig genezen worden. Wacht daarom niet te lang met naar de huisarts gaan. Zeker met aanhoudende klachten van langer dan 2 weken.

 

Blaaskanker

blaaskankerJaarlijks worden 5000 mensen gediagnosticeerd met blaaskanker. Met kanker kan het altijd zo zijn dat er uitzaaiingen zijn waardoor er symptomen van blaaskanker zijn terwijl er een andere kanker aanwezig is welke is uitgezaaid.

De symptomen voor blaaskanker zijn: Bloed in de urine, vaak moeten plassen, continu de aandrang hebben om te moeten plassen, pijn in de onderbuik maar ook rugpijn of pijn in de bekken. Door de urine te onderzoeken kan snel vastgesteld worden wat er aan de hand is.

 

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies is bij meerdere kankersoorten een symptoom. Dit kan een reactie zijn op meerdere factoren. Is het gewichtsverlies onverklaarbaar dan is het verstandig om naar de dokter te gaan en een onderzoek te laten uitvoeren. Indien u zich zorgen maakt kunt u ook zelf uitspreken dat u onderzocht wilt worden op kanker. Dit is zeker raadzaam als er meerdere klachten in het spel zijn.

 

Meest voorkomende kankersoorten

De meeste vormen van kanker komen bijna net zo vaak voor bij zowel mannen als vrouwen.

Borstkanker (29,5%), prostaatkanker (21,2%), huidkanker (14,6%), darmkanker (13,9%), longkanker 13,2%), lymfeklierkanker (4,8%) en baarmoederhalskanker (3,9%).