AllesArtikelen over kanker

Een ingrediënt in olijfolie die lijkt kankercellen te doden

Olijfolie is beter dan je denkt. Hieronder is te lezen hoe olijfolie de strijd aan gaat met kankercellen en ze binnen een uur kan doden. Gezond eten is de basis van een gezond bestaan.

Een wetenschapper van de Rutgers University te New Jersey heeft samen met twee andere kanker biologen van het Hunter College uit New York ontdekt dat een ingrediënt, welke in extra vergine olijfolie zit, verscheidene menselijke kankercellen doodt zonder nadelige gevolgen voor gezonde cellen.

De stof Oleocanthal

olijfolie-OleocanthalDe onderzoekers hebben ontdekt dat het effectieve ingrediënt Oleocanthal, welke in olijfolie voorkomt, een deel van de kankercel scheurt waardoor vrijgekomen enzymen de cel doodt. Het afval van de dode cel wordt vervolgens weer opgeslagen. De bevindingen zijn gepubliceerd in Molecular and Cellular Oncology.

Kankercellen sterven binnen een uur

kankercel-OleocanthalDe onderzoekers wisten dat Oleocanthal sommige kankercellen doodt, maar niemand begreep echt hoe dit gebeurde . Paul Breslin, hoogleraar van de Rutgers University, geloofde dat Oleocanthal zich zou richten op een belangrijk eiwit in kankercellen welke een geprogrammeerde celdood als gevolg heeft, bekend als apoptose triggers, en werkte samen met David Foster en Onica Legendre, van het Hunter College, om zijn hypothese te testen. “Eerst moesten we bepalen of Oleocanthal echt gericht was op het eiwit welke er voor zorgde dat de kankercellen gedood werden”, zei Breslin. De menselijke kankercellen werden op kweek gezet en na het aanbrengen van het bestandsdeel Oleocanthal op de kankercellen, ontdekt David Foster en Onica LeGendre dat de kankercellen snel stierven – binnen 30 minuten tot een uur. Aangezien de geprogrammeerde celdood tussen 16 en 24 uur duurt, besefte wetenschappers dat er iets moest zijn gebeurt waardoor de kankercellen breken en sterven.

Kankercellen gedoor door eigen enzymen

enzymen-en-kankercellenOnderzoeker Onica LeGendre antwoordde dat de kankercellen werden gedood door hun eigen enzymen. De Oleocanthal valt de blaasjes in de kankercellen aan die afval van de cel op te slaan. Deze lysosomen (blaasjes) is groter bij kankercellen dan bij gezonde cellen, en ze bevatten veel afval. “Als de blaasjes eenmaal openen van de kankercellen dan breekt de hel los”, zei Breslin.

Niet schadelijk voor gezonde cellen

Maar Oleocanthal is niet schadelijk voor gezonde cellen, bevonden de onderzoekers . Oleocanthal heeft een tijdelijk effect op de levenscyclus van de gezonde cellen en brengt ze tijdelijk in slaap. Na een dag worden de gezonde cellen weer wakker en zetten ze hun cycli weer voort.
De onderzoekers zeggen dat de volgende logische stap is om te gaan onderzoeken buiten de laboratoriumomstandigheden en te gaan onderzoek of dat Oleocanthal ook kankercellen kan doden en tumoren kan laten slinken in levende dieren. “We moeten ook begrijpen hoe het komt dat kankercellen gevoeliger zijn voor Oleocanthal dan niet-kankercellen”, zei Foster. Het zal ook interessant zijn om de gevolgen van deze studie te onderzoeken waarbij er fullerenen worden opgelost in de olijfolie. Fullerenen zijn moleculen welke uit koolstof bestaan.

Volgens de World Health Organization van de wereld Cancer Report 2014, waren er meer dan 14 miljoen nieuwe gevallen van kanker in 2012 en meer dan 8 miljoen doden.

pancreas-kankercellen-genezing

In de afbeelding hierboven is het verloop te zien waarbij in de eerste fase Pancreaskankercellen zichtbaar zijn. Er werd steeds een toenemende dosis van oleocanthal (OC), welke een bestandsdeel is van olijfolie, toegediend. Na 30 minuten van de behandeling zijn 100% van de cellen losgemaakt van de plaat. Het resultaat werd bereikt door een concentratie (OC) van 20 micromolair (20 uM) toe te voegen (meest rechter plaatje). Pancreaskanker, ook wel alvleesklierkanker genoemd, komt met name bij mensen ouder dan 50 jaar voor. Roken, vet eten en alcohol drinken kunnen de kans op deze vorm van kanker vergroten.

Lees meer over kanker en voeding.