AllesKanker behandelingen

Chirurgie bij kanker

Chirurgie is de meest voorkomende manier als het aankomt op kanker behandelen. Chirurgie wordt vaak gecombineerd met bestraling of een chemokuur dat voor of na de operatie uitgevoerd wordt. In enkele gevallen wordt chirurgie bij kanker niet uitgevoerd. Vaak is de tumor dan te moeilijk te bereiken en brengt het te veel risico met zich mee.

 

Wat is Chirurgie

behandeling-kanker-operatieBij chirurgie wordt kanker met een operatie uit het lichaam van de patiënt verwijderd. De chirurg zal tijdens de chirurgie ook gezond cellen verwijderen om er zeker van te zijn dat alle kwaadaardige cellen totaal verwijderd zijn uit het lichaam. Het is namelijk niet mogelijk om met het blote oog te zien als alle kankercellen volledig verwijderd zijn.

Tijdens de chirurgische ingreep worden omliggende lymfreklieren ook verwijdert. Deze worden na de chirurgie onderzocht op eventuele kankercellen.

Na de chirurgie wordt al het verwijderde weefsel onderzocht in een laboratorium. De uitslag is bekend binnen een paar dagen en is belangrijk voor eventuele vervolg behandelingen die de patiënt moet ondergaan. Ook wordt tijdens het onderzoek duidelijk in welk stadium de ziekte zich bevindt.

 

Doel  van chirurgie

biopsie-kanker-behandelingDe arts kan om diverse redenen kiezen voor chirurgie.

Biopsie: Er kan gekozen worden voor chirurgie bij kanker wanneer de arts een stukje weefsel wilt onderzoeken. Tijdens de chirurgie wordt er dan een biopsie uitgevoerd. Dit houdt in dat er tijdens de chirurgische ingreep een stukje weefsel uit het lichaam van de patiënt verwijderd wordt. Dit stukje weefsel (een biopt) wordt vervolgens na de chirurgie grondig onderzocht. Dit gebeurt meestal door een patholoog-anatoom. Het doel van dit onderzoek is om een diagnose te stellen.

Genezing: Chirurgie wordt bij kanker ook gebruikt om de patiënt volledig te genezen. Tijdens chirurgie worden alle kwaadaardige cellen volledig uit het lichaam van de patiënt verwijderd. Dit is heet curatieve chirurgie. Bij curatieve chirurgie haalt de chirurg zoals eerder aangegeven een groot deel rondom de tumor ook weg om de slagingskans van de chirurgische ingreep te vergroten.

Klachten verminderen: Ook wel palliatieve chirurgie genoemd. Bij palliatieve chirurgie word er gestreefd naar het verminderen of het verhelpen van klachten waar de patiënt mee loopt. Deze vorm van chirurgie wordt vaak gebruikt wanneer curatieve chirurgie niet meer mogelijk is (geen genezingskans meer). Een palliatieve behandeling is minder intensief dan een curatieve behandeling.

 

Chirurgische operatieve behandeling van alvleesklierkanker

alvleesklierkankerAlvleesklierkanker kan zowel goed als kwaadaardig zijn. Wanneer deze tumor goedaardig is, is er geen behandeling nodig. Maar wanneer de tumor kwaadaardig is zal deze doormiddel van chirurgie verwijderd moeten worden.

Er wordt gekozen voor een operatie omdat dit de meest effectieve manier van alvleesklierkanker behandelen is. Tijdens de operatie wordt de tumor in zijn geheel verwijderd. Om de alvleesklierkanker goed te behandelen wordt ook bij voorkeur ook een deel van de alvleesklier zelf weggehaald. Echter is dit niet altijd mogelijk  en is er bij sommige patiënten een omleiding nodig.

Indien er uitzaaiing heeft plaatsgevonden wordt de tumor niet operatief verwijderd maar wordt er gekozen voor een andere behandel methode.

 

Chirurgische operatieve behandeling van borstkanker

borstkankerChirurgie wordt ook gebruikt bij borstkanker. Er zijn een aantal verschillende chirurgische ingrepen bekend wanneer het aankomt op borstkanker.

Afhankelijk van het type borstkanker kan er gekozen worden voor borstsparende chirurgie. Hierbij wordt de tumor en een klein deel van het gezonde borstweefsel weggehaald. Bij deze ingreep wordt er zoveel mogelijk van het originele borstweefsel gespaard. Echter wordt er in bepaalde gevallen ook gekozen om operatief de gehele borst te verwijderen.

Het operatief verwijderen van de gehele borst gebeurt vaak om medische redeneringen, en wordt in bepaalde situaties gezien als een betere behandeling.

 

Chirurgische operatieve behandeling van slokdarmkanker

slokdarmkankerChirurgie bij slokdarmkanker komt vaak voor wanneer slokdarm kanker in een later stadium gevonden wordt. Tijdens de operatie om slokdarmkanker te verwijderen worden de lymfeklieren rondom de slokdarm en de slokdarm zelf verwijderd. Vervolgens wordt er van de maag een nieuwe slokdarm gemaakt voor de patiënt. Na de operatie wordt de patiënt vaak nog behandelt met chemotherapie.

Wanneer er een uitzaaiing heeft plaatsgevonden is chirurgie geen optie meer bij slokdarmkanker en moet de ziekte op een andere methode behandeld worden.

 

Chirurgische operatieve behandeling van maagkanker

maagkankerBij maagkanker is het chirurgisch verwijderen van de tumor de eerste keus, dit omdat de maag operatief gezien een gunstige plek is. Wanneer de tumor in een vroeg stadium gevonden wordt hoeft er slechts een klein deel van de maag verwijderd te worden. Mocht de tumor pas laat gevonden wordt zal de gehele maag operatief verwijderd worden.

Bij maagkanker kan de operatie doelen op genezing maar ook op het verbeteren van de levenskwaliteit van een patiënt waarbij genezing niet meer mogelijk is. Wanneer dit het geval is wordt er vaak gebruik gemaakt van een by-pass. Dit is een omleg die het spijsverteringskanaal doorgankelijk houdt.

 

Chirurgische operatieve behandeling van darmkanker

darmkankerWanneer de dikke darm behandelt moet worden tegen kanker wordt er vaak gekozen voor een chirurgische ingreep. Deze ingreep kan twee doelen hebben: curatieve chirurgie (genezend) of palliatieve chirurgie (symptomen verminderen).

Wanneer darmkanker curatief geopereerd wordt, gebeurt dit vaak via een kijkoperatie. Dit houdt in dat er slechts een kleine opening gemaakt wordt in de buikwand van de patiënt waardoor de patiënt na het opereren ook sneller zal genezen. Slechts in enkele gevallen is een kijkoperatie niet mogelijk en wordt er gekozen voor een conventionele operatie. Bij een conventionele operatie wordt er een verticale snede gemaakt (incisie) waardoor de operatie plaats zal vinden.

Bij een curatieve operatie wordt het deel waar de tumor zich bevindt verwijderd. Ook wordt er aan beide kanten een deel gezond weefsel verwijderd om te kans op achterblijvende kwaadaardige cellen te verminderen. Vervolgens worden de twee uiteindes van de dikke darm (indien mogelijk) weer aan elkaar verbonden, in enkele gevallen is dit niet mogelijk waardoor er gekozen wordt voor een kunstmatige uitgang (stoma). Het deel dat niet gebruikt wordt, wordt afgesloten en blijft in de buik achter omdat het operatief verbinden in sommige gevallen later wel weer mogelijk wordt.

Wanneer de operatie van darmkanker palliatief is, wordt er geopereerd om de darmen doorgankelijk te houden. Wanneer dit niet meer mogelijk is krijgt de patiënt een stoma of een bypass.

 

Chirurgische operatieve behandeling van schildklierkanker

schildklierkankerAfhankelijk van de grote van de tumor in de schildklier wordt een deel of de gehele schildklier via chirurgie verwijderd. Wanneer de tumor kleiner is dan 1cm zal slechts de helft van de schildklier verwijderd worden.

Om de chirurgie uit de voeren wordt er een snede gemaakt laag in de hals van de patiënt, vervolgens moet de chirurg voordat hij bij de schildklier kan komen eerst de spieren opzij schuiven. Een risico tijdens deze operatie is dat de stembandzenuwen intact gelaten moeten worden, wanneer dit niet gebeurd zal de patiënt beschadigde stembanden oplopen waardoor de patiënt hees zal praten. Echter brengt deze operatie verder niet erg veel complicaties met zich mee.

 

Chirurgische operatieve behandeling bij kanker in de lever

leverkankerHet verwijderen van kanker in de lever is in slechts enkele gevallen mogelijk via chirurgie.

De oorzaak hiervan is dat leverkanker vaak een uitzaaiing is van een andere soort kanker dat zich buiten de lever bevindt. Ook is de locatie van de tumor of tumoren vaak een complicatie.

Echter wordt het dankzij nieuwe ontwikkelingen steeds vaker mogelijk om via een operatie de tumor in de lever via chirurgie te verwijderen. Dit is in Nederland in 2014 voor het eerst gebeurd, voor deze operatie werd er gebruik gemaakt van een operatierobot.